Redningsvest Guiden: Sådan vælger du den rette vest

Redningsvest Guiden: Sådan vælger du den rette vest

Uanset om man er erhvervsfisker eller dyrker sejlsport, så spiller sikkerheden til søs altid en afgørende rolle. Det er derfor rigtigt vigtigt at sørge for at man har en god redningsvest, hvis uheldet en dag skulle være ude mens man befinder sig til søs. Men hvordan vælger du så den bedste redningvest til netop dine behov? Dette spørgsmål og meget mere vil du få svar på ved at læse denne lille guide.

1. Er det virkeligt nødvendigt at bære redningsvest, når man sejler i Danmark?

Uanset hvad andre siger, så er det helt bestemt nødvendigt at bære en redningsvest når man sejler – også i lille Danmark. Og grundene til dette kan nærmest ikke tælles på to hænder. For det første er det faktisk lovpligtigt at medbringe en redningsvest til alle passagerer ombord, og dette har faktisk været tilfældet helt siden 1992. Og det er uanset om du befinder dig på en fiskerbåd på Vesterhavet eller blot en kajak på Gudenåen. Der venter dig desuden en bøde på 1500 kroner og en tilbageholdt båd (indtil det passende antal redningsveste fremskaffes), hvis du bliver taget uden redningsveste i båden. Så sørg endelig for ikke at se stort på reglerne, når det kommer til jeres redningsveste. Dog er der jo mere på spil end blot penge, hvis man glemmer redningsvesten. Jeres sikkerhed ombord afhænger jo også af redningsvesten, og kan nemlig være med til at redde jeres liv.

2. Hvilken redningsvest skal jeg vælge?

Nu hvor du kan se vigtigheden af at bære en redningsvest, så skal det nu handle om at finde hoved eller hale i de forskellige typer som du kan vælge imellem. Og her vil du typisk kunne vælge mellem de følgende 3 modeller, der hver især har deres klokkeklare fordele:

  • En traditionel redningsvest
  • En oppustelig redningsvest
  • En svømmevest

Lad os nu for overblikkets skyld dykke lidt nærmere ned i de 3 forskellige redningsveste.

3. Den traditionelle redningsvest

Der er en god grund til at den første type redningsvest kaldes for en traditionel redningsvest. Der er nemlig her tale om den historisk set mest almindelige redningsvest. Denne redningsvest kræver nemlig meget lidt vedligeholdelse, og er således et oplagt og alsidigt valg for størstedelen af de danske sejlere. Når det kommer til selve designet, så kommer redningsvesten med indbygget fast materiale – typisk hårde skumblokke, der vil være placeret på forsiden af vesten, så du altid ligger på ryggen i vandet. Den traditionelle redningvest har desuden også en større krave, der er med til at beskytte bærerens nakke og hoved i vandet – og ikke mindst beskytte dig mod både vind og vejr. Sidst men ikke mindst kommer den traditionelle redningsvest naturligvis også i kraftige farver og med synlige reflekser, såvel som en uundværlig signalfløjte. Blandt fordelene ved at vælge den traditionelle redningsvest er:

  • Den kræver ganske lidt vedligeholdelse
  • Den er relativt billig

4. Den oppustelige redningsvest

Denne næste redningvest har vist sig at være særdeles populær hos mange danske sejlere, hvilket især skyldes den større grad af bevægelsesfrihed man får med vesten. Hvis du ikke lige kan forestille dig denne type redningsvest, så kan du f.eks. blot tænke på de redningsveste man kender fra flyrejser, der netop hører til denne anden kategori. Den oppustelige redningsvest med stor krave fungerer ved, at man trækker i en snor for at få vesten til automatisk at puste sig op, men der findes såmænd også modeller der pustes op ved kontakt med vandet. Den oppustelige redningsvest er derfor udstyret med en CO2 patron, der står for at fylde redningsvesten med kuldioxid – og skal derfor fra tid til anden udskiftes. Hvis dette lyder som din nye redningsvest, så skal du altid sørge for om tjekke vestens godkendelser er i orden. Her tænkes der især på om redningsvesten har den godkendte opdrift (kaldet Newton og forkortet som ”N”), samt en ISO eller SOLAS godkendelse – hvoraf sidstnævnte godkendelse er rettet mod professionelt brug. Fordelene ved den oppustelige redningsvest omfatter:

  • En langt større bevægelsesfrihed end den traditionelle redningsvest
  • En langt mere kompakt og letvægts løsning
  • En automatisk udløser funktion ved kontakt med vandet
  • En fremragende opdrift

5. Svømmevesten

Den sidste type redningsvest kommer med et unikt design, der gør det langt nemmere for dig at svømme mens du bærer vesten. En anden klokkeklar fordel ved svømmevesten er desuden dens kompakte letvægts design, der vil give dig en markant større bevægelsesfrihed når du bevæger dig omkring på din båd. Når dette så er sagt, så har svømmevesten dog én stor bagdel i forhold til de to andre redningsveste. Denne redningsvest har nemlig hverken stor krave eller foransiddende opdrift, hvilket lynhurtigt kan ende med at blive et problem, hvis du gud forbyde det skulle befinde dig bevidstløs i vandet. Der er derfor tale om en redningsvest, der hovedsageligt vil egne sig til sejlads på roligt og lavt vand eller i nærheden af kysten. Med andre ord en perfekt redningsvest til kano, kajak eller robåds sejlads. Fordelene ved en svømmevest inkluderer derfor:

  • Den er designet til at svømme i
  • Den har en glimrende bevægelsesfrihed
  • Den er et oplagt valg til sejlads i rolige vande i nærheden af kysten

6. Hvilken opdrift bør min redningsvest så have?

Sidst men ikke mindst, så skal du når du shopper redningsvest altid sørge for at vælge den rigtige størrelse og opdrift. Opdriften er jo netop med til at holde dig godt flydende i forhold til din vægt, så det er derfor med at sørge for at vælge en redningsvest med det rigtige N-tal. Og jo højere et N-tal, jo højere end opdrift vil din redningsvest have. Lad os derfor afslutte denne guide ved at komme lidt ind på de 4 mest almindelige Newton-tal:

  • 50 Newton: findes stort set kun i svømmeveste, hvor det lave N-tal gør det muligt at svømme med redningsvesten påført.
  • 100 Newton: grundet det relativt lave Newton-tal, så bør man stadig kun befinde sig i nærheden af kysten med en redningsvest af denne type. Du vil typisk finde dette N-tal på traditionelle redningsveste.
  • 150 Newton: når det kommer til oppustelige redningsveste, så vil der typisk være et N-tal på 150. Med 150 Newton vil en person på 150 kilo nu blive holdt sikkert flydende i tilfælde af uheld på vand.
  • 275-300 Newton: En redningsvest med 275-300 Newton i opdrift er det perfekte valg til erhvervsfiskere, og andre folk der typisk befinder sig i mere ekstreme vejrforhold. Med en redningsvest på 275-300 Newton kan du veje op til 110 kilo uden at opleve problemer med vesten.